Aromatyczne mięso w łódeczkach z sałaty

Składniki:

200 g mielonej wołowiny
200 g mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
1-2 czerwone papryczki chili, wypestkowane i drobno pokrojone
1 łyżka drobnego brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
Skórka z 1 limonki
Sok z ½ limonki
3 gałązki szczypiorku, pokrojone w plasterki
2 główki mini sałaty rzymskiej
Olej sezamowy, do smażenia
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Łódeczki z wołowiny

Łódeczki z wołowiny

Na dressing:

1 łyżka sosu sojowego
Sok z ½ limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ czerwonej papryczki chili, pokrojonej w cienkie plasterki
Mały pęczek kolendry, posiekanej
1-2 łyżeczki sosu rybnego, do smaku
1 łyżeczka drobnego brązowego cukru
1 łyżka oliwy

Wykonanie: