Bardzo orzeźwiająca sałatka z ogórkiem, makaronem z tapioką, glonami wakame i kiełkami rzodkiewki

Na dwie większe porcje sałatki użyłam:

  • 50g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
  • 1 świeżego ogórka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10g suszonych glonów wakame
  • 20g prażonych ziaren jasnego sezamu
  • garść mięty
  • garść kiełków rzodkiewki

A na zrobienie sosu do sałatki potrzebowałam:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • skórki startej z 2-óch limonek
  • soku wyciśniętego z 2-óch limonek
  • 1 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 startego ząbku czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli