Bób duszony z fenkułem, ziołami i boquerones – bardzo aromatyczny!

Bób duszony z fenkułem, ziołami i boquerones.

Pisałem już milion razy, jak bardzo uwielbiam bób, ale powtórzę jeszcze raz – to chyba jedyne warzywo, które może w jakimś stopniu złagodzić ból wywołany końcem sezonu szparagowego. Moja żona jest z kolei od młodego bobu zwyczajnie uzależniona. W rezultacie przez cały sezon bób gotujemy niemal codziennie. W tym roku zamroziłem już 6 kg tych pysznych zielonych fasolek i to raczej jeszcze nie koniec.

Z uwagi na liczne wyjazdy w pierwszej połowie tego roku i nadchodzące kolejne nie mam niestety czasu szykować takich ilości nowych zielonych przepisów, jak to bywało w poprzednich latach, ale… Po pierwsze, kilka jednak powstało (2 z nich pojawią się na blogu w tym tygodniu, kolejne 2 już niebawem – jak zwykle – w Magazynie Kuchnia), a po drugie – mając zapasy bobu w zamrażarce, nadrobię to zimą 🙂