eintopf: kanapka z łososiem, awokado i jajkiem

Idealna na śniadanie, czy też w większej ilości na obiad.

Składniki:

150-200 g świeżego łososia
4 kromki pieczywa, jaki lubicie
1 awokado, pokrojone w plastry
1 pomidor
1/2 czerwonej cebuli posiekanej w pióra
4 liście sałaty
1 jajko, ugotowane na twardo
2-3 łyżeczki kaparów
4 łyżeczki słodkiej musztardy (lub takiej jaką lubicie)
sól
pieprz
cytryna
oliwa

Łososia posólcie i popieprzcie, skropcie oliwą i usmażcie na grillowej patelni, ok. 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Zdejmijcie skórę, mięso podzielcie na 4 porcje. Kromki chleba również skropcie oliwą i podpieczcie na patelni, aż się zrumienią, ok. 30 sekund. Na grzankę wyłóżcie sałatę, pomidora, awokado, usmażonego łososia, cebulę, kapary i 1/4 ugotowanego jajka. Posólcie i popieprzcie do smaku, rybę skropcie cytryną i wyłóżcie na nią musztardę. Smacznego!