Gryczany makaron mie ze smażonym kurczakiem, kiełkami soi, kasztanami wodnymi, kukurydzą i bambusem

Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty przepis na szybki obiad. Mała ilość składników o smakach, które świetnie się ze sobą komponują. Polecam zamienić zwykły makaron mie na ten pełnoziarnisty albo gryczany, to nadaje całemu daniu całkiem innego wyrazu. Ponieważ wszystkie składniki z dzisiejszego dania są w podobnych kolorach polecam podać je w naczyniach o żywych barwach i ozdobić energetycznie zielonymi kiełkami.  Na przyrządzenie 4ech porcji potrzebowałam:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 125g makaronu mie (użyłam gryczanego)
  • 2 szalotek
  • 2 ząbków czosnku
  • 250g mieszanki warzyw do smażenia (moja zawierała kiełki soi, pędy bambusa, kasztany wodne i kukurydzę)
  • 3 łyżeczek oleju sezamowego
  • 1 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżek wody
  • 200ml bulionu z kurczaka
  • kiełki pora