Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami

Składniki (na 6 porcji):

0,5 kg mięsa wołowego na gulasz (ja preferuję ligawę lub polędwicę, ale można też wykorzystać standardowe gulaszowe, ale wtedy trzeba liczyć się z tym, że gulasz będzie wymagał dłuższego duszenia).
2-3 łyżki mąki
oliwa z oliwek
1 cebula, pokrojona w pół-krążki
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek, umytych, obranych i pokrojonych w plasterki
1 czerwona papryka, umyta, oczyszczona z gniazda i pokrojona w 4-5 cm kawałki
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej (chyba że ktoś lubi bardzo ostre dania, wtedy wg uznania)
1 puszka pomidorów
1-2 szklanki wody
sól, pieprz do smaku (na koniec)
pęczek pietruszki
do podania: ryż i kwaśna śmietana