Indyk z kasztanami

Składniki :
kg indyka
1 puszka piure kasztanowe
30 dag mielonej cielęciny
1 kwaśne jabłko
5 dag wątróbki drobiowej
4 szalotki
5- ml konaku
3 łyżki słodkiej śmietany
kilka gałązek natki pietruszki
sól
tymianek
2 ząbki czosnku
pieprz
majeranek
3 łyżki stopionego masła
Przygotowanie
1 . Indyka oczyść , w środku posyp solą i pieprzem , a ma zewnątrz natrzyj mieszanką soli , pieprzu , majeranku i posiekanego czosnku .
2 . Wątróbkę oczyść i pokrój na kawałki . Jabłko , szalotki i pietruszkę posiekaj .
3 . Cielęcinę wymieszaj z wątróbką , jabłkiem , szalotkami , pietruszką i kasztanami . Wlej koniak . Przypraw tymiankiem , solą i pieprzem .
4 . Indyka nadziej masą kasztanową . Włóż do brytfanki , polej stopionym masłem . Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 C . Piecz około 2 godzin .
5 . W czasie pieczenia indyka podlewaj wodą i tworzącym się sosem .
6 . tak przygotowany indyk wybornie smakuje podany z brzoskwiniami z puszki z nadziewanymi żurawinami .