Japchae, czyli koreański makaron z batatów z wołowiną i smażonymi warzywami

 Dziś zapraszam na danie z przezroczystym makaronem – czyli takim ze słodkich ziemniaków. Danie japchae pochodzi z Korei i skradło moje serce (i podniebienie!) już samym wyglądem. Lśniący makaron z mnóstwem kolorowych dodatków o różnych kształtach i teksturach. Japchae jest sycące, ale zarazem lekkie. Składniki na 4 porcje:

  • 400g wołowiny
  • 2 grzyby shitake (namoczone w ciepłej wodzie przez 2 godziny)
  • 2 ząbki czosnku
  • brązowy cukier
  • jasny sos sojowy
  • olej sezamowy
  • 1 łyżka jasnego sezamu
  • 1 jajko
  • duża garść szpinaku
  • 125g makaronu z batatów
  • 2 szalotki
  • szczypior
  • 5 pieczarek
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • czarny pieprz
  • sól
  • olej roślinny