Kurczak w sosie chrzanowym

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2&ndas;3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

 

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę (taką jak lubimy) i podsmażamy 2 minuty na oliwie, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy kolejne 3–4 minuty. Dolewamy śmietanę, dodajemy posiekany czosnek i chrzan.
  2. Podsmażamy kurczaka do momentu, aż sos zredukuję się się o połowę i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
  3. Ilość chrzanu i czosnku, zależy od tego jak intensywny aromat chcemy uzyskać.