Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Jedna z najbardziej znanych chińskich potraw i jedna z prostszych do zrobienia w domu. Ważne jest, aby dobrze wyważyć smaki przypraw, a tu słodkie z kwaśnym dobrze współgra. Dlatego mój przepis niech będzie dla Was pewnym drogowskazem. Polecam!

SkładnikiKurczak

  • 2 piersi z kurczaka, ok. 300g
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos słodko-kwaśny

  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. ½–1 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • kilka kropli tabasco lub chilli sosu

Przygotowanie

  1. Kurczak. Żółtka, skrobię i sos sojowy łączymy i dodajemy do tego pokrojonego w grubą kostkę kurczaka, całość mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy kurczaka, aż się zrumieni. Odkładamy na talerz.
  2. Sos. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i podsmażamy na niej grubo pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy kolejne 2–3 minuty.
  3. Całość podlewamy odrobiną wody, dusimy przez 5–8 minut. Dodajemy paprykę, również pokrojoną w grubą kostkę i dusimy kolejne kilka minut. Gdy warzywa będą na pół miękkie dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa  oraz kurczaka. Przykrywamy i dusimy 3–4 minuty.
  4. Sos sojowy, skrobię, ketchup mieszamy i rozcieńczamy ją sokiem z ananasa.
  5. Warzywa zdejmujemy z ognia, wlewamy sos z ketchupu i mieszamy dokładnie. Wstawiamy na wolny ogień i podgrzewamy, aż cały sos zgęstnieje, będzie lśniący i gładki. Gdyby sos był zbyt gęsty, podlewamy odrobiną wody, tak aby kurczak i warzywa były pokryte sosem (ale nie mają w nim pływać).
  6. Na końcu doprawiamy octem (½ do 1 łyżki), cukrem i sosem tabasco lub chilli sosem (odrobiną, ma tylko wyostrzyć smak, ale nie dominować). Uważajmy na ocet i cukier, aby nie dodać zbyt dużo, bo cały sos zrobi się za ostry. Zaczynamy od małej ilości octu i cukru aż uzyskamy pożądany dla nas smak.
  7. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!