My Culinary Art

Składniki na trzy biszkopty:
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru drobnego
szczypta soli
5 jajek (żółtka+białka)
niebieski barwnik (ja użyłam w proszku)
Składniki na masę mascarpone:
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu

Opcjonalnie:
kruche biszkopty

1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Masę przelewamy do trzech miseczek, do każdej dodajemy odrobinę barwnika niebieskiego (do każdej miski trochę więcej). Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy do każdej miski po tyle samo mąki. Mieszamy.

2. Dno tortownicy 19-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy pierwszą masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zrzucamy na podłogę z wysokości pół metra. Biszkoptowy blat odkrawamy od formy przy pomocy noża. Tak samo przygotowujemy pozostałe blaty. Studzimy.

3. Teraz przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixem, pod koniec dodajemy cukier puder i mascarpone.

4. Na paterze kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy masą, kładziemy blat w średnim odcieniu, znów smarujemy masą i kładziemy najjaśniejszy blat. Górę i boki tortu smarujemy masą. Do boku przyklejamy połówki biszkoptów. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego! :)