Pasztet z kurczaka

Teraz wiem, że pieczenie pasztetu nie jest takie straszne jak by się mogło wydawać. Na swój pierwszy raz wybrałam prosty pasztet z kurczaka z dodatkiem wątróbki. Pasztet wyszedł delikatny, chudy, nie za suchy i nie kruszył się. Można go kroić i smarować, jak wolicie. Szczerze polecam ten przepis.

 

Składniki

  • 1350g udek z kurczaka
  • 450g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 4 jajka
  • 4 marchewki
  • 2 duże cebule
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • 4 ziela
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 bułka, kajzerka
  • 3–4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wkładamy: umytego kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, obraną: marchewkę, kawałek pora, pietruszkę, jedną cebulę. Całość zalewamy wodą (może być wrzątek) i przykrywamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, że mięso z kurczak będzie się rozpadać, ok. 2,5 godziny. Gdy kurczak będzie już gotowy, wyjmujemy go na duży talerz, aby ostygł, wywar zostawiamy.
  2. Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, moczymy w mleku ok. 1 godziny. Cebulę kroimy w grube piórka, podsmażamy chwilę na oliwie, dodajemy odsączoną wątróbkę i masło. Podsmażamy, aż wątróbka nie będzie surowa. Możemy podlać bulionem (ok. 1 łyżki wazowej) w którym gotował się kurczak. Gotową wątróbkę odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Kajzerkę zalewamy bulionem, ok. 1 szklanki, moczymy ją. Powinna wchłonąć płyn.
  4. Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy!  Masą powinna wyjść gładka.
  5. Dodajemy żółtka i doprawiamy solą, dość mocno świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie dolałam jeszcze ok. ¾  szklanki przecedzonego bulionu, aby pasztet nie był za suchy
  6. Ubijamy pianę z białek (2-3 łyżki zostawiamy do dekoracji) i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej (długość 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Wygładzamy masę, następnie na wierzchu rozprowadzamy widelcem pozostałe białko.
  7. Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175°C, pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł. Schładzamy w lodówce. Najlepiej kroić go następnego dnia. Smacznego!

pasztet z drobiu domowej roboty