Pierogi z kapustą i grzybami

Był farsz a teraz przepis na pierogi, te które zawsze goszczą u mnie na stole wigilijnym i przy innych uroczystościach. Najbardziej lubię odsmażane. Te które prezentuję są podawane zaraz po ugotowaniu, w zasadzie równie pyszne. Podaję je z usmażoną cebulką, a to znowu ulubiona wersja mojego męża. Przepis na ciasto ma ponad 20 lat, a może więcej? Dostałam go od przyjaciółki, ona podpatrzyła u ciotki i od tego czasu nie robi innego ciasta na pierogi, bo to ciasto jest naprawdę pyszne!

 

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody – wrzątku + 0,5 szklanki, opcjonalnie

Farsz

  • ok 1 kg kapusty kwaszonej
  • 40g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej należy przygotować farsz z kapusty kwaszonej i grzybów suszonych.
  2. Ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy mały dołek na środku i wlewamy powoli wodę (wrzątek!). Długim nożem (ponieważ mamy gorące ciasto) zbieramy mąkę i łączymy ją z wodą. Najpierw wlewamy 1 szklankę, ale może się okazać, że ciasto wymaga jeszcze odrobinę wody, wtedy ją dolewamy (w sumie wlałam 1,5 szklanki). Gdy mąka lekko się połączy z wodą (nie musi być wymieszane dokładnie) polewamy to olejem, około 2–3 łyżek. Zostawiamy tak ciasto dosłownie na 2–3 minuty. Po tym czasie je zagniatamy. Powinno wyjść delikatne, miękkie i łatwo się je wałkuje. Dzielimy je na 3–4 części i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
  3. Na lekko posypanej mąką stolnicy, należy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta, na grubość ok. 2 mm. Szklanką lub foremką wycinamy krążki o średnicy 8–9 cm.
  4. Na każdy krążek nakładamy farsz, składamy ciasto i zlepiamy dokładnie brzegi pierogów (ja przyciskam je dodatkowo widelcem). Farsz powinien wypełnić całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
  5. Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy 2–3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  6. Podajemy od razu z usmażoną cebulką lub gdy ostygną odsmażamy na złoty kolor na patelni. Do pierogów polecam również czerwony barszcz. Smacznego!

 

Tip

Ciasto na pierogi do takiej ilości farszu robimy z 1 ½ porcji.

Tip

Jeśli chcemy pierogi przygotować wcześniej, można je zamrozić. Najlepszy sposób jaki znam, to po ułożeniu pierogów na ściereczce czekamy, aż lekko przeschną. Przekładamy na deskę i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. Wyjmujemy (są już lekko przymrożone), szybko przekładamy w torebki (do mrożenia), zamykamy i wkładamy ponownie od zamrażalnika. Pierogi nie zlepią się, nie będą się rozpadać, nie popękają w trakcie mrożenia jeśli je lekko podsuszymy przed zamrożeniem. Możemy od razu przygotować sobie odpowiednie porcje w torebkach. Zamrożone pierogi gotujemy ok. 2 minut dłużej. Smakują tak samo.