Pizza ze szpinakiem i grzybami

Składniki na 4 pizze, o średnicy 20 cm każda:

Ciasto:
• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Nadzienie:
• 4 średnie prawdziwki (świeże lub mrożone)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 4 szczypty szpinaku (około 50 g)
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki
• 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana
• 1 szklanka drobno utartego parmezanu

• śmietanka kremowa do polania po upieczonej pizzy (opcjonalnie)

Przygotowanie: