Schab w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi

Składniki:

ok. 500 g schabu bez kości
1 cebula,
300 g pieczarek
1/2 szklanki śmietany 12%
1 łyżka mąki
garść natki pietruszki
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
olej do smażenia

kluski śląskie

ugotowane, ugniecione ziemniaki
jajko
mąka ziemniaczana
sól

Schab pokroić na 6 plastrów. Mięso posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Odstawić do lodówki na godzinę.

Mięso obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do garnka (u mnie szybkowar), wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Podlej wodą, którą uzupełnij w razie potrzeby.

Duś mięso pod przykrywką do miękkości.

Gdy mięso będzie miękkie, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i duś jeszcze chwilę, aż grzyby stracą swą surowość.

Zabiel sos śmietaną, którą wymieszaj z mąką przed jej wlaniem do mięsa. Zagotuj mieszając, aby sos nie przywarł do dna garnka…………..