Seromakowiec. Makowiec i sernik razem

Seromak czyli podwójne ciasto makowo-serowe czas przygotowania: ok. składniki do wypełnienia tortownicy śr. 24cm: 

 

  • CIASTO – 140g mąki pszennej luksusowej
  • 70g masła 
  • 35g cukru pudru
  • 2g proszku do pieczenia (pół łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
  • MASA MAKOWA – 400g ugotowanego i zmielonego maku (ok.250g suchego+200ml mleka)
  • 200g duszonych jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 białko (to co zostało z przygotowania ciasta)
  • 60g cukru pudru
  • 50g masła
  • 1 czubata łyżka miodu
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • MASA SEROWA – 500g białego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 100g gęstej śmietany 18%
  • 60g masła
  • 80g cukru pudru
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii
  • POLEWA CZEKOLADOWA – 2 lekko czubate łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  •  
  • ORZECHY W KARMELU – 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka albo słodkiej śmietanki
  • 80g orzechów włoskich łuskanych