Souvlaki – greckie szaszłyki – Okolice Palnika – blog kulinarny

Jeśli macie ochotę na grecką ucztę, souvlaki będą świetną propozycją.

 

Już od dłuższego czasu chodziły za mną greckie smaki. Być może to przez zbyt długo odwlekany urlop, a może po prostu podświadomie wiem, że to właśnie tam można znaleźć naprawdę smaczne i proste potrawy przygotowane z doskonałej jakości składników?

 

Właśnie dlatego strasznie się ucieszyłam, kiedy natrafiłam na sklep internetowy Greckie Przysmaki, a jeszcze bardziej ucieszyłam się, dowiadując się, że mają stacjonarny sklep w Krakowie.

 

Chyba nie muszę wspominać, że wyszłam stamtąd obładowana toną greckich produktów? Grecka oliwa, aromatyczne przyprawy i do tego cała masa serów i oliwek (genialne!). No i jeszcze parę słodkości (miody i słodkie przetwory!), bo przecież nie byłabym sobą. Naprawdę można poczuć się jak na wakacjach w Grecji.

 

Mając wszystkie produkty, od razu zaczęłam przygotowania do wielkiej uczty. Obowiązkowo musiały pojawić się tam souvlaki, czyli aromatyczne, greckie szaszłyki.

 

Jak z większością tamtejszych dań, nie ma z nimi zbyt wiele roboty, za to jest sporo radości w trakcie jedzenia. Takie szaszłyki możecie przygotować z różnych rodzajów mięsa, jednak tym razem mój wybór padł na kurczaka.

 

Souvlaki możecie przygotować na grillu, albo w piekarniku – za każdym razem wychodzą równie dobrze. Jeśli chcecie dodać im nieco więcej aromatu, zamiast szpadek lub patyczków do grilla, użyjcie łodyg rozmarynu pozbawionych listku. Gwarantuję, że nie pożałujecie.