Super przekąska – smażone wontony z kremowym krabem i słodkim sosem chili

Składniki na około 20 sztuk:

  • 120g mięsa z kraba (ja użyłam rozdrobnionego mięsa kraba z puszki)
  • 125g kremowego serka (u mnie Turek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dymka
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól
  • czarny pieprz
  • cienkie ciasto na wontony
  • szklanka oleju roślinnego do smażenia (użyłam słonecznikowego)

Należy połączyć mięso kraba z serkiem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, posiekaną dymką, olejem, sosem Worcestershire i doprawić do smaku solą i pieprzem. Płaty ciasta rozłożyć na suchej powierzchni, posmarować brzegi wodą. Na środku układać 1 łyżeczkę farszu. Teraz należy złożyć wontony w trójkąt i dokładnie skleić ze sobą brzegi. Wylać do rondla albo głębszej patelni 1 szklankę oleju roślinnego, podgrzać aż dookoła drewnianego patyczka włożonego do oleju pojawią się bąbelki. Włożyć pierożki na olej i smażyć po 4 minuty z każdej strony aż staną się złocisto brązowe. Wyjąć ostrożnie z oleju i odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.