Wielkie otwarcie i sernik idealny | Słodkie Przepisy Kulinarne

składniki na spód:

  • 180 g herbatników
  • 60 g masła
  •  
  • Składniki na masę serową:
  • 900 g serka śmietankowego
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru

 

Składniki na polewę:

  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji

 

Ciasteczka rozdrabnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z topionym masłem i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzać do 220oC i pod kratkę, na którą postawimy sernik wstawić płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.